Groepsaankoop energie: 5 zaken om rekening mee te houden
Vaak is het zo dat je korting krijgt als je met een grote groep mensen energie inkoopt bij één leverancier. Niet voor niets zijn groepsaankopen voor energie erg populair en doen energieleveranciers hun best om elk jaar zoveel mogelijk klanten naar zich toe te trekken door ze goedkope prijzen voor te schotelen. Maar zijn die groepsaankoop voorstellen wel écht de goedkoopste optie voor jouw situatie? Vaak zijn individuele contracten namelijk goedkoper dan een groepsaankoop.
Zo werkt een groepsaankoop energie
Jij kunt je online inschrijven voor een groepsaankoop energie, waarna er door de initiatiefnemer van de groep een aantal leveranciers wordt gevraagd hun beste prijzen te tonen. Dit gebeurt vaak middels een veiling. De mensen die zich hebben ingeschreven voor de groepsaankoop kunnen ervoor kiezen om uiteindelijk bij de winnaar een contract af te sluiten. Houd alleen wel rekening met deze vijf valkuilen voordat je zo'n contract aangaat.
1. Hoe groot is jouw huishouden?
De groepsaankoop veiling wordt gedaan op basis van een gemiddeld gezin met een gemiddeld verbruik. Het gaat dan om twee ouders en één kind met een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh (voor elektriciteit) en 23.260 kWh (voor gas). Is de samenstelling van jouw gezin anders of woon je alleen? Dan kan het zijn dat een individueel contract goedkoper is dan het groepsaankoop voorstel.
2. Zijn er verborgen extra kosten?
Kijk goed naar wat de totale kosten zijn voor het contract. Wat is het totale kortingsbedrag? Hoe hoog zijn de administratiekosten? Bovendien moet je vaak een extra bedrag betalen doordat er meerdere tussenpersonen actief zijn.
3. Doen alle leveranciers mee?
De kans is groot dat niet alle energieleveranciers bij de groepsaankoop betrokken zijn. De winnende leverancier bij de veiling hoeft dus niet per definitie de goedkoopste aanbieder in de energiemarkt te zijn. Bekijk dus altijd of alle leveranciers betrokken zijn bij de veiling.
4. Zijn de voorwaarden helder?
Wat velen niet weten is dat je aanbieding niet geldig als u al klant bent bij de winnende leverancier. Let ook op dat je nieuwe contract stilzwijgend (en waarschijnlijk voor veel meer geld) verlengd wordt. Hoeveel ga je dan extra betalen? En wat als je tussentijds overstapt naar een andere leverancier? Heb je dan nog recht op de korting?
5. Kan het goedkoper?
Vergelijk het groepsaankoop voorstel met de prijzen in onze vergelijker. Dat is helemaal gratis en bovendien vergelijk je daarmee álle leveranciers. Ook weet je zeker dat je dan de allergoedkoopste energieleverancier vindt die ook nog eens past bij jouw situatie. Je vult namelijk je eigen gegevens in en ontvangt daardoor een persoonlijke uitkomst. Ook bij Levver stunten de energieleverancier met prijzen waardoor je verzekerd bent van interessante kortingen.
Ben je benieuwd of een groepsaankoop voor jouw situatie daadwerkelijk goedkoper is dan de prijzen op onze website? Vergelijk zelf de prijzen en zie binnen één minuut het antwoord. Heb je een vraag over hoe het precies werkt voor jouw situatie of groepsaankoop? Neem dan gerust contact met ons op.
De voordelen van Levver.be
- De meest actuele prijzen van alle leveranciers
- Wij zijn volledig onafhankelijk, geen inmenging van leveranciers
- Klanten kiezen voor ons wegens gebruiksvriendelijkheid
- 14 dagen bedenktijd
Relevante websites: Ontsmettigsbedrijven -